De Makingof
Image default
Energie

Zo werkt een warmtepomp

De warmtepomp wint aan populariteit in Vlaanderen. Met name omdat het een goede oplossing is om fors te besparen op gas. Maar hoe werkt een warmtepomp eigenlijk? Uit welke onderdelen bestaat een warmtepomp? Welke verschillende soorten warmtepompen zijn er en wat is het verschil als het gaat om de werking? Wij geven duidelijkheid in dit artikel.  

Een omgekeerde koelkast

Om maar even een metafoor erbij te pakken: een warmtepomp is eigenlijk een soort omgekeerde koelkast. Wat een koelkast namelijk doet, is warmte uit de binnenkant van het toestel onttrekken. Hierdoor daalt de temperatuur en de warmte wordt afgegeven aan de lucht buiten het toestel. En dan weer terug naar de warmtepomp: deze onttrekt juist energie uit de buitenlucht, ventilatielucht of de bodem. Vervolgens wordt dit omgezet in energie voor het verwarmen van je woning of, in combinatie met een boiler, het verwarmen van water.

De onderdelen van een warmtepomp

Een warmtepomp bestaat uit verschillende onderdelen zoals een verdamper, een expansieventiel en een condensor. Een belangrijk element is het koudemiddel, dat zorgt voor het winnen, transporteren en afgeven van de warmte vanuit de bron. Daarnaast beschikt de warmtepomp over en compressor, die zorgt voor de benodigde drukverlaging en -verhoging.

Verschillende soorten warmtepompen

Er zijn over het algemeen 4 soorten warmtepompen te onderscheiden op basis van de bron waaruit ze energie onttrekken. Zo is er de lucht/water warmtepomp, die energie uit de buitenlucht haalt. Daarnaast zijn er geothermische ofwel water/water warmtepompen die warmte uit de bodem (grondwater / aarde) onttrekken. Er zijn ook warmtepompen die gebruik maken van de ventilatielucht ofwel ventilatielucht/water warmtepompen. Daarnaast zijn er nog hybride warmtepompen die kunnen samenwerken met de cv-ketel.

Veel warmtepompen kunnen ook koelen

Wat veel mensen nog niet weten, is dat sommige typen warmtepomp het huis niet alleen kunnen verwarmen, maar ook koelen. Water/water warmtepompen gebruiken het koude water uit de grond om de woning te koelen. Lucht/water warmtepompen draaien de werking van de warmtepomp om en onttrekken de warmte uit het huis.

 

Met behulp van bovenstaande informatie weet je meer over de werking van de warmtepomp. Een goede manier om te besparen op gas.