De Makingof
Image default
Kinderen

Tips voor het boodschappen doen met een kind

Voor ouders van jonge kinderen is boodschappen doen met een kind een hele opgave. Kinderen zien veel, willen alles aanraken, vragen om van alles en doen in veel gevallen niet wat het meest effectief is om zo snel mogelijk boodschappen te doen. Het is ook maar al te vaak zo dat er weer een peuter op de grond zit te huilen of boos is op vader of moeder, omdat hij of zij niet krijgt wat hij of zij wilt. Als ouder kan je hier ook helemaal gek van worden. Wat kan je nu doen om goed en fijn boodschappen te doen met kinderen. Hieronder zijn enkele tips gegeven en toegelicht.

Voorbereiding

De voorbereiding van boodschappen doen is belangrijk. Zorg er voor dat je duidelijk maakt wat je van je kind verwacht. Door duidelijk te zijn van te voren weet je kind goed wat hij of zij mag en wat ook niet mag. Daarbij kan je ook een beloning aanbieden als je als ouder tevreden bent over het boodschappen doen. Zorg er verder ook voor dat je kind makkelijk zich kan voort bewegen. Dus zorg voor stevige kinderschoentjes en kleding waarmee je kind jouw tempo kan bij benen. In een supermarkt loop je meer dan je denkt, en voor een kind zijn de meter die als ouder loopt veel zwaarder. Dus zorg voor goede omstandigheden. Je kan ook je kind in een zitje zetten of in de winkelwagen, maar het beste is dat je kind makkelijk kan lopen of zijn of haar stevige schoenen.

Tijdstip

Het tijdstip van boodschappen doen kan heel belangrijk zijn. Het is handig om bijvoorbeeld niet op de zogenaamde spitsuren boodschappen te gaan doen. Dan is het druk in de winkel en kan je niet overal met je kind makkelijk bij. Je kan dan ook misschien je kind kwijtraken in de supermarkt. Verder moet je met het tijdstip ook letten op het kind. Heeft je kind bijvoorbeeld al gegeten, gedronken of geslapen. Is dit niet het geval dan kan je kind chagrijnig en vervelend zijn. Pak dus een tijdstip waar je kind goed in zijn of haar vel zit en waar de supermarkten niet al te druk zijn.

Boodschappenlijstje

Het is van te voren ook belangrijk om een boodschappenlijst te maken. Een boodschappenlijst zorgt ervoor dat je ondanks de afleidingen met je kind toch de producten binnenhaalt die je nodig hebt. Op deze manier vergeet je geen items die je nodig hebt, en hoef je niet nog een keer terug te komen. Ook mooi is om een apart lijstje te maken en aan je kind te geven. Dit kan je doen met wat grotere kinderen die ook snappen wat er staat en waar ze iets kunnen vinden. Door je kind een opdracht te geven zal dit ook iets zijn wat hij of zij belangrijk vind en afgeleid mee is. Als ouder superfijn om ondertussen zelf producten te vinden en je hoopt natuurlijk dat je kind het juiste product haalt. De boodschappenlijst van je kind moet natuurlijk wel makkelijk zijn.

Boodschappen laten bezorgen

Als je al deze tips niet ziet zitten of het is niet mogelijk, dan kan je altijd nog kiezen om de boodschappen te laten bezorgen. Verschillende grote supermarkten hebben deze service. Je kan dan een bestelling plaatsen en ook aangeven wanneer je ongeveer de boodschappen bezorgd wil hebben. Je hoeft hier ook geen abonnement voor te hebben.