De Makingof
Image default
Woning en Tuin

Coniferen snoeien tot op de stam

Sommige mensen denken dat coniferen snoeien tot op de stam een goed idee is. Uw coniferen tot op de stam snoeien is echter geen goed idee. Wij leggen u op deze pagina uit waarom het snoeien van uw coniferen tot op de stam geen goed idee is. Ook leggen wij uit op welke manier u wel uw coniferen kunt snoeien, welke materialen en gereedschappen u nodig heeft, in welke tijd van het jaar u het beste uw coniferen kunt snoeien en geven wij nog meer tips en adviezen met betrekking tot het onderwerp “coniferen snoeien”.

Waarom u niet uw coniferen tot op de stam moet snoeien

In het algemeen zijn coniferen niet bestand tegen een drastische snoei. Alleen het groene deel van de coniferen kunt u snoeien. Dat geldt voor alle zijden van de coniferenhaag. Wanneer u de coniferen wel in het oude hout snoeit (in het bruine deel van de coniferen) dan zal de plant geen nieuwe scheuten meer ontwikkelen en loopt de conifeer niet meer uit. Dat betekend dat de coniferen bruin blijven.

De enige conifeer die u wel tot op de stam kunt snoeien is de Taxus Bacatta. Indien u de Taxus Bacatta conifeer tot op de stam snoeit dan zullen er naar verloop van tijd weer nieuwe scheuten verschijnen. Het is wel belangrijk om de coniferenhaag na zo’n drastische snoeibeurt te voorzien van mest (compost) en voldoende water. De conifeer zal in zijn geheel weer groen worden.

Wanneer u het beste uw coniferen kunt snoeien

Zowel de Taxus Bacatta als de andere soorten coniferen kunt u het beste op twee momenten in het jaar snoeien. De maand april is een geschikte maand voor het geven van een eerste snoeibeurt. In september kunt u de coniferenhaag een tweede snoeibeurt geven. Indien u uw Taxus Bacatta tot op de stam wilt snoeien doe dit dan in april. De coniferenhaag kan dan in de zomer flink aansterken en zal voor de winter sterk genoeg zijn om winter te overleven.

Volg de onderstaande adviezen op wanneer u uw coniferen gaat snoeien

Coniferen moeten veel beleid en aandacht gesnoeid worden. Alleen dan blijft de haag mooi groen. Wanneer u de onderstaande tips opvolgt zult u altijd kunnen genieten van een mooie volle en groene haag. Bovendien beperkt u de kans dat uw coniferen bruin worden wanneer u deze tips opvolgt.

Begin altijd met het observeren van de coniferenhaag. U kunt vanuit verschillende hoeken goed zien welke takken uitsteken en waar de haag versmallingen vertoont. Snoei eerst de takken weg die het meest uitsteken en werk in fases. De takken wegsnoeien die het meest uitsteken heet het scheren van de coniferenhaag.

Werk tijdens het snoeien van boven naar beneden. Het is daarbij belangrijk om ervoor te zorgen dat de coniferenhaag aan de top van de haag smaller is dan aan de onderzijde van de haag. Andersom gezegd, de coniferenhaag moet aan de onderzijde breder zijn dan aan de bovenzijde. Door de coniferenhaag die vorm te geven zorgt u ervoor dat de haag optimaal het zonlicht kan ontvangen.

Knip hier en daar ook een paar grote en dikke takken weg. Zo creëert u ruimte voor de jonge en sterke scheuten om zich te ontwikkelen.

https://www.vergelijkhoveniers.nl