De Makingof
Image default
Woning en Tuin

Een handige gids voor het bepalen van het ideale babybedje

Je baby beweegt tijdens de slaap vaak. Het is dus belangrijk dat je kindje in bed voldoende bewegingsruimte heeft en daarbij veilig kan bewegen. Vanaf drie maanden stap je over het algemeen over van een wieg naar een ledikant. Waar let je op bij het kopen van babybedjes? Je leest het in deze handige gids.

Een bed voor kinderen heeft standaardafmetingen

Tijdens het uitzoeken van een babybedje zul je zien dat je altijd dezelfde afmetingen tegenkomt. Babybedjes zijn 60 centimeter breed en 120 centimeter lang. De breedte is in de ideale situatie 55 centimeter. In een bed met deze afmetingen heeft je kind namelijk alle ruimte om te bewegen, zonder dat het klem komt te liggen. Babybedjes hebben verhoogde zijkanten om te voorkomen dat de kinderen uit het bed vallen.

De spijlen van deze zijkanten staan 4,5 centimeter tot 6,5 centimeter uit elkaar. De reden hiervoor is dat je kindje niet belemmerd wordt in de ademhaling als het tegen de zijkant rolt. Aan de andere kant staan de spijlen dicht genoeg bij elkaar dat je baby er niet tussendoor kan vallen. De hoogte van de wanden is bij babybedjes eveneens standaard. Deze zijkanten hebben een hoogte van minimaal 60 centimeter.

Het gemak van een verstelbare bodem

Zolang je baby nog klein is en nog niet kruipt, is het praktisch als de bodem van het babybedje hoog is. Je kunt je kind daardoor gemakkelijk uit bed halen. Zodra kinderen gaan zitten of zelfstandiger worden in het bewegen, is het belangrijk dat ze niet zo eenvoudig uit het bed kunnen komen. Om die reden kun je de bodem van babybedjes dus verlagen. Het advies is om hierbij aan te houden dat de afstand tussen de bovenkant van de matras en de bovenkant van het kinderbed minstens een halve meter is.

Zorg voor een veilige slaapomgeving

Ondanks alle standaardnormen zijn er veel verschillende soorten babybedjes verkrijgbaar. Kies een bedje dat bij de inrichting past wat betreft kleur of houtsoort. Daarnaast heb je bijvoorbeeld keuze uit bedden met een ingebouwde ladenkast voor extra bergruimte. Wil je een bed voor kinderen op de groei kopen? Kijk dan naar een model waarbij de zijkanten weggeklapt kunnen worden. Deze zijkanten moeten uiteraard wel voorzien zijn van veilige kindersluiting.

Zet het bedje niet direct naast een raam of een verwarming om tocht of oververhitting te voorkomen. Door de omgeving van het bedje bovendien vrij te houden, voorkom je dat je kindje onverhoopt bij een koord van een rolluik of het snoer van een lamp kan. Zo houd je de slaapomgeving veilig.