De Makingof
Image default
Architectuur

Wat is de volgorde van een totaalverbouwing?

De volgorde van een totaalverbouwing is belangrijker dan je denkt. Als je werken uitvoert in een verkeerde volgorde moet je bepaalde zaken misschien opnieuw doen of loop je vertragingen op. Bovendien is een duidelijk stappenplan handig om niets te vergeten.

Stap 1: sloop- en breekwerken

Bij een verbouwproject moet je waarschijnlijk bepaalde stukken van het oude gebouw slopen of op zijn minst het interieur uitbreken. Hiervoor kan je een sloopfirma inschakelen. Maar het is veel budgetvriendelijker om (een deel van) het sloopwerk zelf uit te voeren. Voor de breekwerken moet je eerst een container huren bij een afvalbedrijf zoals Remondis De Vocht. Dit bedrijf zal niet alleen de afvalcontainers leveren maar ook de verwerking op zich nemen. Dat is veel makkelijker dan zelf met een aanhangwagen naar een recyclagepark in de buurt rijden. Daarnaast heb je ook nog sloopmateriaal nodig, zoals een breekhamer, kruiwagens, beitels, koevoet… Dit materiaal kan je lenen van familie of vrienden, of bij een verhuurfirma bestellen. Pas op: veiligheid eerst! Draag altijd veiligheidsuitrusting (zoals een helm en bril) wanneer je gaat slopen.

Stap 2: materialen bestellen

Wacht niet te lang met het bestellen van materialen. Sommige producten zijn leverbaar uit voorraad, andere moeten besteld worden bij de fabrikant, waardoor het soms weken of zelfs maanden duurt voordat ze geleverd kunnen worden. Wees er dus snel bij om vertragingen te vermijden.

Stap 3: muren en vloeren opbouwen

Daarna kan je aan de slag gaan met het opbouw van muren, vloeren en plafonds. Dit is opnieuw iets waar je sommige werkzaamheden zelf kan doen. Toch laat je complexere werken, zoals het plaatsen van metalen steunbalken of het gieten van betonnen kolommen best over aan een bouwaannemer zoals BILDIN. Dit is een zeer belangrijke stap. De stabiliteit van het gebouw is namelijk afhankelijk van deze ruwbouwwerken. Ook andere problemen, zoals insijpelend vocht, kunnen voortkomen uit fouten tijdens deze fase. 

Stap 4: installatie elektriciteit, sanitair en meer

De volgende stap bestaat uit het plaatsen van leidingen voor elektriciteit, verlichting, sanitair, ventilatie en andere technieken. Het uitslijpen van sleuven zorgt voor veel stof. Daarom doe je deze renovatiewerken het best voordat de nieuwe ramen erin staan. Anders gebruik je machines met een stofafzuiging in combinatie met stofschermen. 

Stap 5: buitenschrijnwerk

Waarschijnlijk worden tijdens de verbouwingen de ramen en deuren vernieuwd. Vooral in oudere woningen is dat een interessante investering. Modern buitenschrijnwerk heeft minder warmteverliezen, waardoor je verwarmingskosten dalen. 

Stap 6: dekvloer en binnenbepleistering

De volgorde van deze werken durft weleens te veranderen. Er wordt een dakvloer geplaatst over de leidingen (eventueel in combinatie met vloerisolatie) en de muren wordt bepleisterd. Omdat beide producten veel water bevatten, zijn er enkele weken nodig voor het droogproces. Respecteer deze droogtijd. Anders krijg je later problemen met de verdere afwerking van de woning. 

Stap 7: vloeren

Nu zijn de vloeren aan de beurt. Er zijn verschillende mogelijkheden: keramische tegels, natuursteen, parket, laminaat, vinyl, gietvloeren, etc. In sommige ruimtes, zoals de badkamer en het toilet, worden ook de muren (deels) bekleed met tegels. 

Stap 8: binnenafwerking

Daarna volgt de rest van de binnenafwerking. De keuken en de badkamer worden geplaatst. Ook de binnendeuren worden ge├»nstalleerd. 

Stap 9: schilderen en behangen

Tenslotte zijn de schilderwerken aan de beurt. De meeste mensen doen dit enkele maanden na de verbouwing, maar je mag dit al vroeger doen, zolang de muren maar voldoende droog zijn. Kies in ieder geval voor een kwalitatieve primer. Die garandeert een goede dekking van de eindlagen.