De Makingof
Image default
Telefonie

Een tweedehands iPhone kopen, waar moet ik dan op letten?

Wanneer je een iPhone wil kopen, heb je de keuze tussen deze nieuw te kopen bij je favoriete (web)winkel naar keuze. Maar er zijn ook andere mogelijkheden om tweedehands een iPhone aan te schaffen. Via een verkoopplatform als Marktplaats bijvoorbeeld, een goede kennis of familie. Daarnaast bestaan er ook nog refurbished iPhones, die dan wel tweedehands zijn, maar zijn opgeknapt en verzekerd van een correcte werking. Je krijgt bij deze bedrijven vaak garantie mee. Wat je niet zult vinden bij een verkoper via Marktplaats of wanneer je de iPhone overkoopt van een familielid. Verder zijn er een tal van punten die je bij een tweedehands iPhone kunt controleren, om zo veilig een aankoop te kunnen doen.Welke punten dit zoal zijn lees je in dit informatieve artikel.

De accu van de iPhone

Iets wat van nature minder goed zal werken bij een tweedehands iPhone is de accu. Daarom is dit een van de belangrijkste punten om op te letten voordat je een aankoop doet. Niemand heeft plezier aan een iPhone die supersnel leeg gaat en om de haverklap aan de oplader moet worden gelegd. 

Wanneer je de accuduur van een iPhone wil testen, kun je een goede inschatting krijgen via de instellingen te kijken naar het gemiddelde batterijverbruik. Hier kom je door in het iOS menu van Algemeen naar Gebruik naar Batterijgebruik te gaan. Wat normaal is, hangt af van het type iPhone dat je wilt aankopen. Een iPhone 4 heeft bijvoorbeeld nooit een sterke accuduur gekend. In de regel kun je ervan uitgaan dat wanneer de schermtijd minder is dan 3 uur per lading, je een grote kans hebt dat bij normaal gebruik dat je Iphone uit kan vallen gedurende de dag. Ga het liefst voor een iPhone die minimaal 5-6 uur schermtijd aankan, zodat je zonder probleem de dag doorkomt. Ook wanneer je een dag de iPhone net wat meer gebruikt dan gemiddeld.

Vrij van waterschade

Let erop dat de tweedehands iPhone niet onderhevig is aan waterschade. iPhones zijn uitgerust met indicatoren waarmee je kunt nagaan of er in het verleden waterschade heeft opgetreden. In de simkaart-tray, dock of lightning aansluiting kun je dan een rood vlakje tegenkomen. Het rode vlak geeft aan dat er waterschade is of het heel vochtig is geweest in de telefoon. 

Functionaliteiten: test ze!

Een aantal belangrijke features kun je het beste ook maar testen voordat je een aankoop doet. Vergeet niet om de belkwaliteit te testen. Te browsen via een WiFi verbinding, muziek te luisteren via de Bluetooth verbinding en een Youtube filmpje te bekijken met geluid uit de ingebouwde speakers. Werkt de oplader zoals je zou verwachten? Doet de vingerafdruksensor het goed? Open de camera app en maak een foto plus een selfie. Probeer ook de werking van de flitser uit, want die zou het in de loop van de tijd ook kunnen laten afweten. GPS is voor veel mensen ook van belang om te testen. Dit is ook een functie van een smartphone waarbij nauwkeurigheid van groot belang is. 

Hoe zit het met de fysieke knoppen?

De knoppen op een iPhone verslijten naarmate deze des te meer is gebruikt. Druk deze knop zowel zacht als hard in om te beoordelen of deze helemaal naar functioneren werkt.

Heeft de verkoper nog een aankoopbon?

Wanneer de verkoper een annkoopbon heeft, dan ben je ervan verzekerd dat de iPhone daadwerkelijk zo oud is als de verkoper beweert, en zie je ook het serienummer. Wanneer de aankoop minder dan twee jaar geleden heeft plaatsgevonden, kun je hiermee ook de resterende garantie mee over kopen. Op basis van het serienummer kun je ook support krijgen bij Apple wanneer problemen zich voordoen. 

 

Gerelateerde artikelen

Jouw mobiel verdient de beste bescherming!

iPhone reparatie Deurne