De Makingof
Image default
Tuin en buitenleven

Een waterpomp is ideaal voor het hergebruiken van regenwater

Per dag verbruikt een gemiddeld persoon 127 liter schoon drinkwater. We gebruiken het niet alleen om te drinken, maar ook om de tuin te besproeien, de wc mee door te spoelen en voor de wasmachine. Het kost een hoop geld en al dat waterverbruik is ook nog eens slecht voor het milieu. Experts zeggen dat door de klimaatverandering de kosten van het drinkwater alleen maar duurder zullen worden. Het wordt dus tijd om te gaan kijken naar alternatieven.

Werking waterpomp

Met een waterpomp kan er heel gemakkelijk water vanuit een bron, bijvoorbeeld een waterput of kanaal naar een gewenst punt gepompt worden. Afhankelijk van de pomp wordt deze in het water geplaatst, waarna het water met een hoge druk naar de juiste bestemming wordt gepompt. Veel pompen beschikken over een ingebouwde elektronische besturing waardoor deze alleen aanspringt wanneer er waterbehoefte is. De pomp weet op welke locatie de druk wegvalt en hij zijn werk moet verrichten. U hoeft niet bang te zijn dat de wc niet meer doorgetrokken kan worden als u uw tuin besproeit. Doordat de pomp in het water wordt geplaatst is hij geruisloos. 

Regenwater opvangen

Beschikt u niet over een waterbron? Dan kunt u het hemelwater ook zelf opvangen. De goedkoopste manier om het hemelwater op te vangen is in een regenton. Met behulp van een gieter of regentonpomp kunt u eenvoudig uw planten water geven. U kunt er ook voor kiezen om een (ondergrondse) regenwatertank te plaatsen. De waterpomp haalt hier het water uit en pompt het water via een slang naar de gewenste plek in uw tuin of huis. Door het drinkwater te besparen bent u heel duurzaam bezig en werkt u mee aan een beter milieu. En bovendien bespaart u een hoop op uw waterrekening. 

Tuinberegening

Een waterpomp kunt u ideaal gebruiken om uw tuin te besproeien. Regenwater is erg goed voor uw planten. Er zit geen kalk in het regenwater, maar het zit wel vol mineralen die voedzaam zijn voor al uw groen. U kunt uw sproeiers heel gemakkelijk aansluiten op de waterpomp en lekker achterover leunen, terwijl uw planten van water worden voorzien. Geeft u uw planten liever zelf water met een handsproeier? Dat is natuurlijk ook geen probleem. Kies dan voor een pomp die in- en uitschakelt op basis van uw vraag naar water.

Waterpomp in huis

Een andere manier om verspilling van drinkwater tegen te gaan, is het regenwater te gebruiken voor uw wasmachine en het doorspoelen van het toilet. Een hydrofoorpomp met een drukvat is in deze situatie een zeer geschikte oplossing. Uw wasmachine zal veel langer meegaan, omdat er geen kalkaanslag ontstaat. Uw kleren zullen net zo schoon worden als met het kraanwater. Let erop dat u hierbij een goede filter gebruikt.

Hergebruiken van kraanwater

Steeds vaker komt het voor dat mensen ook het douchewater en het water waarmee de handen worden gewassen opvangen. Een dergelijke constructie heet een grijswatersysteem. Het opgevangen water kan nog prima gebruikt worden voor de wasmachine, wc, schoonmaak en tuin. Vooral als u niet voldoende regenwater op kan vangen is dit systeem interessant. Een waterpomp pompt het opgevangen water met een hoge druk uit de tank naar de bestemming waar u het wilt  hergebruiken.

Al met al zijn er talloze voordelen verbonden aan het gebruik van een waterpomp, van het besparen van geld op uw waterrekening tot het verminderen van uw ecologische voetafdruk. Of u nu een huishouden runt, een landbouwbedrijf beheert of een commercieel pand bezit, een waterpomp kan u helpen om effici├źnter en duurzamer om te gaan met uw waterbehoeften.