De Makingof
Image default
Gezondheid

Waarom rode bietensap zo gezond is

Rode bieten zijn ook bekend als rode of paarse bèta-bieten, en ze behoren tot dezelfde familie als andere wortelgroenten zoals wortels en uien. Veel mensen verwarren ze zelfs met dezelfde groente. Maar hoewel ze qua kleur op elkaar lijken, hebben ze zeer verschillende smaken en texturen.

Rode bieten hebben een zoete en aardse smaak, maar met een licht peperige afwerking. Het is een uitstekende bron van vitamine C (meer dan het dubbele van groene bieten), mangaan en foliumzuur. Ze zijn ook een goede bron van koper, kalium, ijzer, zink, magnesium en fosfor. Rode bieten zijn bovendien rijk aan betalaïnen – plantenpigmenten die rode bieten hun kleur geven – samen met carotenoïden (een soort antioxidant) die ze hun roze tint geven. Lees verder om te weten waarom je rode bietensap moet drinken.

Wat is het?

Wat is rode bietensap? Het is een felroze vloeistof die wordt geproduceerd door het persen van rode bieten en wordt gewonnen uit de wortels van de bietenplant, in plaats van uit de bladeren zoals bij standaard bietensap. Het is een gezonder bietensap dan gewoon bietensap, dat populair is als gezond voedselingrediënt en natuurlijke kleurstof. Rode bieten worden gebruikt in tal van voedingsmiddelen en dranken, waaronder yoghurt, dranken, desserts, ijs en kaas, maar ook in gezonde snacks en als natuurlijke kleurstof. Gewoon bietensap heeft minder gezondheidsvoordelen dan rode bietensap en bevat minder betalaïnen. Betalaïnen zijn antioxidanten en ontstekingsremmers die veel voorkomen in rodebietensap. Omdat gewoon bietensap minder betalaïnen heeft, heeft het minder gezondheidsvoordelen.

Voordelen van rode bieten

Rode bieten bevatten veel vitaminen, mineralen en betalaïnen, maar ook vezels, foliumzuur en antioxidanten. Ze zijn ook laag in calorieën, waardoor ze een geweldig tussendoortje of maaltijdvervanger zijn. Enkele van de meest bekende gezondheidsvoordelen van rode bieten zijn hun vermogen om de bloedstroom te verbeteren, het hart te versterken, de bloeddruk te verlagen en een gezonde bloedsuikerspiegel te ondersteunen. Ze zijn ook een geweldige bron van vitamine A en C en ze kunnen helpen het immuunsysteem te versterken en ontstekingen te bestrijden.

Bijwerkingen van rode bietensap

Alle voordelen van rode bietensap komen met bijna geen risico’s. Het drinken van grote hoeveelheden bietensap kan diarree veroorzaken, maar dat gebeurt alleen als het consumeren van het sap de enige bron van voedingsstoffen is. Het is altijd beter om bieten op te nemen als een van de vele groenten in je dieet. Rode bietensap wordt afgeraden voor mensen met gastro-intestinale ziekten, zoals het prikkelbare darmsyndroom, de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa, omdat het de symptomen kan verergeren. Het bedrijf Sapje maakt vele gezonde sapjes zoals rode bietensap, lees hier hoe het werkt.