De Makingof
Image default
Auto

Wat is eigenlijk private lease?

Wie een nieuwe auto wilde voor privégebruik, kon tot enige tijd geleden alleen kopen. Leasen was voorbehouden aan zakelijke rijders. Maar heden ten dage is er ook de zogeheten private lease – het leasen van een auto zonder dat er sprake is van zakelijk gebruik. Bij het leasen van een auto is deze eigendom van de leasemaatschappij. Je betaalt een vast maandelijks bedrag en aan het eind van het leasecontract, dat van een tot vijf jaar kan lopen, neemt de maatschappij de auto weer in. Je kunt dan weer een nieuwe auto leasen. Afhankelijk van de details van het contract komen zaken als onderhoud, brandstof en zo nodig vervangend vervoer voor rekening van de maatschappij.

Lease auto soms voordeliger dan koop

Als je een auto least, regelt de leasemaatschappij dus zaken waar je bij een gekochte auto zelf voor opdraait. Je zou kunnen denken dat leasen daardoor duurder uitpakt dan het zelf kopen van een auto. Dat blijkt echter niet altijd het geval. Met name bij kleine auto’s is leasen soms goedkoper dan kopen. Dat is vooral zo wanneer je de auto niet met spaargeld kunt kopen, maar afhankelijk bent van financiering door middel van een lening of kopen op afbetaling. De rente die je daarmee kwijt bent, kan de auto duurder maken dan wanneer je een leasecontract aangaat.

Veel verschil tussen leasecontracten

Het ene leasecontract is het andere niet. Het loont dus de moeite om verschillende leasemaatschappijen met elkaar te vergelijken. Daarbij zegt het maandbedrag lang niet alles; kijk ook goed naar de voorwaarden in het leasecontract. Gaat het om het standaardmodel of krijg je een luxere uitvoering? Wat betaal je als je meer kilometers rijdt dan de limiet? Hoe zit het met pechhulp in het buitenland? Dit nagaan kan voorkomen dat je alsnog voor onverwachte kosten komt te staan.

http://www.leaseautocentrale.nl/